Kadınların küçük olan memelerinden rahatsızlık duyarlar, memelerinin vücutlarına oranı ile cinsel çekicilikleri arasında ilişki kurarlar. Düz bir göğüs yapısı olan genç kızlar, diğer kız arkadaşlarının yanında bile çıplak görünmek istemezler. 1962 yılında silikon jel protezlerin tanımlanmasından sonra, meme büyütme ABD’de en sık yapılan ameliyat olmuştur. Yıllar boyunca protez yapı ve şekillerinde sağlanan önemli gelişmeler sonucu, meme büyütme işlemleri tüm dünyada en sık yapılan estetik ameliyat haline gelmiştir. 2010 yılında yalnız ABD de 296 bin kadın meme büyütme ameliyatı geçirmiştir. Bu sayı 2000 yılına oranla % 39 artış göstermiştir. İtalya’da yapılan bir çalışmada, erkeklerin bu konuda eşlerine olan desteklerinin yüksek olduğu (%96) görülmüştür. Hastalar arasında yapılan anketlerde de meme büyütme ameliyatları, hasta memnuniyetinin en yüksek olduğu cerrahi işlemler arasında en baştadır.
Kadınlar meme büyütme ameliyatlarını çeşitli nedenlerle isterler. Genellikle memelerinin küçük olduğu algısı, her iki meme arasında boyut farkı, doğum ya da emzirme sonrası değişiklikler kadınları plastik cerraha yönlendirir. Bazı kadınlar memelerinin içinin boşaldığını düşünürler ve daha dolgun memelere sahip olmak isterler. Kilo kaybı, doğumlar ve yaşlanma meme hacim ve şeklini bozar. Meme büyütme ameliyatlarında amaç, memeyi sadece büyütmek değil, şekillendirmektir. Konulacak protezin seçiminde hastanın isteklerini ile birlikte vücut ve göğüs kafesinin yapısı, cildinin elastikiyeti gibi faktörler de göz önüne alınır. Yeni kuşak meme protezlerinin çok geniş bir ürün yelpazesi mevcuttur; aynı hacimde ama farklı şekil ve boyutlarda çok sayıda protez üretilmektedir. Böylelikle her vücut yapısına uygun bir silikon protez bulmak mümkündür. Ameliyat sonunda sadece vücuduna uygun boyutta memeler sağlanmış olmaz, aynı zamanda hastanın kendisine olan güveni de artırılmış olur.
- Süre
1-2 saat
- Dinlenme
3-7 gün
- Kontrol
2
- Aneztezi
Genel/Lokal+Sedasyon
Meme büyütme operasyonu ile ilgili sıkça sorulan sorular:
Kimlere meme büyütme ameliyatı yapılır? Hastada aşağıdaki bulgulardan bir veya daha fazlası varsa, meme büyütme (Augmentation mammaplasty)ameliyatı için uygun aday olduğu düşünülür;
1- Hastanın vücut yapısına göre (göğüs yapısı, kalça ve bel oranları dikkate alındığında) memeleri orantısal olarak küçük kalıyorsa, hasta küçük oldukları düşüncesi ile sıkıntı duymaktaysa, iç çamaşırı veya bikini seçiminde üst ve alt parçaların kendi vücudunda uyumsuzluğu söz konusu ise, elbiselerin kalça kısmı vücuduna tam otururken üst kısımları çok geniş kalıyorsa,
2- Çocuk sahibi olduktan sonra memeleri dolgunluğunu kaybetmiş ve küçülmüşlerse,
3- Hasta kilo verdikten sonra memelerinin şekil ve boyutları değişmiş ise,
4- Bir memesi diğerinden belirgin şekilde küçük ise.
Kilo kaybı, gebelik, süt verme veya yaşlanmaya bağlı olarak memelerde gevşeme ve sarkma ile birlikte küçülmenin olması durumunda da, memelere aynı anda hem dikleştirme ameliyatı hem de içine protez konularak büyütme işlemi yapılabilir.
Hangi yaşlarda yapılır? Meme büyütme ameliyatları genelde genç ve orta yaştaki kadınlar tarafından tercih edilir. Meme gelişimi 18 yaşında tamamlanır. Kural olarak memelerin gelişiminin tamamlaması beklenir. Özel durumlar dışında, 18 yaş öncesinde protez ile büyütme ameliyatı yapılmaz.
Meme büyütme ameliyatı nasıl yapılır? Hastanın vücut ve göğüs yapısına uygun boyutta bir protez seçilir, meme dokusu altına veya daha derinde kasın altına konulur, böylece kıvam, yuvarlaklık ve çıkıntı (projeksiyon) olarak daha hoş görünümlü, estetik bir meme elde edilir. Protez hangi derinlikte olursa olsun, her zaman üzerindeki meme başı altında orta noktası veya en çıkıntılı noktası yer alır. Memeler arasında belirgin boyut farkı varsa, her bir memeye farklı hacimde protez konulur. Eğer ucunu içeren renkli kısımlar (areola) arasında belirgin bir asimetri varsa, sadece protez yerleştirilmesi ile bu durum düzeltilemez. Memeler sarkık ise, protez yerleştirilmesi ile birlikte, mastopeksi denilen dikleştirme işleminin de yapılması gerekir.
Kaç çeşit protez vardır? Protezlerin tip, şekil ve hacim olarak farklı çeşitleri vardır. Protezler balona benzer yapılardır, dış ince çeperi katı silikon, içinde ise akışkanlığı oldukça az olan, yumuşak jel silikon bulunur. Dış çeperde zamanla çatlama dahi olsa, jel silikonun çok az akışkan olması, dışarıya sızmasını minimum dereceye indirir. Dış çeper çok ince olmasına karşın dış darbelere oldukça dayanıklıdır. Ameliyattan sonra yapılan normal ve orta dereceli masajlar zarar vermez. Protezin yırtılması nadir bir durumdur; ancak araç içi trafik kazası, yüksekten düşme gibi şiddetli darbelerle veya delici, kesici aletlerle yaralanma sonrası yırtılabilir. Bazı protezlerde ise, silikon balonun içi boştur; ameliyatta serum fizyolojikle doldurulur. Silikon jel protezler daha çok kullanılmaktadır, kıvamı daha meme dokusuna yakındır. Meme protezlerinin yuvarlak ve anatomik (damla) olmak üzere 2 şekli vardır. Memenin şekli ve pozisyonuna göre bunlardan biri seçilir. Genellikle dekolte bölgesinde olgunluk arzu edildiği için, yuvarlak protezler daha çok seçilir. Her iki protezin yerleştirilmesinde bazı teknik özellikler mevcuttur, yerleştirilmesi deneyim ve özeni gerektirir. Ayrıca protezlerin yüzeyi pürtüklü ve düz olanları vardır. Bunlardan birinin seçiminde hastanın yapısal özellikleri ve yerleştirme derinliği rol oynar.
Protezlerin taban çapları ve yükseklikleri farklıdır. Yükseklik memenin çıkıntılığı (projeksiyonu) ile ilişkilidir. Protezlerin taban çapları aynı yükseklikleri farklı olabilir; bu urumda hacimleri de farklıdır. Diğer bir deyişle aynı göğüs yapısına farklı hacimde (büyüklükte) protez konulabilir. Burada hastanın isteği yanında, cildinin elastikiyeti, var olan meme dokusunun kalınlığı önemlidir.
Meme protezlerinin riskleri var mı? Kanser yapar mı Meme protezleri 1960’kı yıllardan beri kullanılmaktadır, özellikle 1990’lı yılların başından beri pek çok araştırma yapılmıştır. Çok uzun yıllardan beri protezli kadınlar takip edilmiştir. Şu sonuçlara ulaşılmıştır:
1- Meme protezleri hiç bir şekilde kanser oluşumu veya gelişimine sebep olmamaktadır ve ayrıca kanser tedavisine de engel olmamaktadır.
2- Otoimmun (romatolojik) hastalıklara neden olduğuna dair kesin bir bulgu yoktur.
3- Mamografi tetkikleri deneyimli bir radyolog tarafından net şekilde yapılır, magnetik resonans (MRI) tetkiklerine olumsuz etkisi yoktur, gerekirse MRI tetkiki yapılır.
4-Bebeğini emzirmede herhangi bir zorluk yaşanmaz.
ABD’de silikon jel protezlerin kullanımına, 1992 de 2006’ya dek bazı kısıtlamalar getirilmiştir, bu dönemde daha çok serum fizyolojikli protezler kullanılmıştır. 2006’dan sonra tüm kısıtlamalar kaldırılmıştır. İtalya ve Türkiye’de hiç bir zaman kısıtlamaya gidilmemiştir. Tıbbi silikon kateterlerde, “pace maker” dış kaplamasında, sondalarda vb… kullanılmakta hatta içilen bazı sıvılarda dahi bulunmaktadır.
Protez nereden yerleştirilir? Protez 3 farklı kesiden biri seçilerek yerleştirilir;
1- Meme altı kıvrımına yapılan kesi,
2- Meme başı çevresindeki renkli alanın (areola) alt çevresinden yapılan kesi,
3- Koltuk altından yapılan kesi.
Protezin nereden yerleştirileceğine karar ameliyat öncesinde verilir. Areolanın çapı, meme altı kıvrımının belirginliği, seçilen protezin çapı ve tipi, cerrahın ve hastanın tercihleri etkili olur. Memede sarkıklık (meme pitozu) varsa, sarkıklığı düzeltmek üzere, sarkıklığın derecesine göre yapılan bir kesiden (areola çevresi veya areola altında dikine) protez yerleştirilir. Tubuler veya tuberoz meme denilen bazı durumlarda ise, meme dokusuna şekil vermek için yapılan kesilerden (areola çevresi veya areola altında dikine) protez yerleştirilir. Koltuk altı ve göbek deliği çevresi kesisisinden sadece şişirilebilen serum fizyolojikli protezler yerleştirildiği için fazla tercih edilmez.
Protez nereye yerleştirilir? Genelde ya meme dokusu arkasına ya da kas altına protez konulur. Bu karar var olan meme dokusu ve cildinin kalınlığına bakılarak verilir. Amaç protezin dışarıdan dokunma ile hissedilmemesidir. Meme dokusu kalınsa ve protezi iyi kapatabilecekse, meme dokusu altına protez yerleştirilebilir. Zayıf yapılı, yağ dokusunun ince olduğu veya hiç meme bulunmaması durumunda kas altına yerleştirilir. Tubuler veya tuberoz meme denilen bazı durumlarda ise, meme dokusuna şekil vermek ve protezi bu şekilde yerleştirmek gerekir. Eğer meme kitlesinin azlığı ile birlikte meme pitozu denilen sarkıklık da varsa, fazla deri çıkarılır, sarkan meme dokuları yukarı taşınır ve meme başı olması gereken yere alınır, protez yine bu duruma uygun olarak yerleştirilir.
Meme büyütme süt verme döneminde yapılabilir mi? Gebelik ve süt verme dönemlerinde meme büyütme ameliyatı yapılmamalıdır. Süt kesildikten 9 ay sonra yapılabilir. Aybaşı döneminde ameliyat yapılabilir; ancak hastanın bu dönemde zorluk yaşaması olasıdır.
Meme boyutlarını nasıl belirleyebilirim?Bu durum hasta ve hekimin birlikte vereceği bir karardır. Ancak öncelikle hasta kendi isteklerini iyi belirlemelidir. Göğüs kafesinin ve kalçasının genişliği, belinin darlığı olası meme büyüklüğü hakkında bilgi verir. Hastadan basit bir test ile istediği boyutun yaklaşık hacmini belirlemesi istenir. Ayrıca cerrahın yapacağı ölçümler hangi hacimlerde protezlerin uygun olduğunu bildirir. Hasta istekleri ile hekimin ölçümleri bir noktada uzlaştırılır.
Meme boyutları ve hacmi istediğim oranda büyütülebilir mi? Hasta istediği meme boyutlarını genellikle sütyen ölçüleriyle bildirir. Sütyen ölçüleri standart olmayıp markadan markaya değişir. 80, 85, 90 gibi ölçüler göğüs kafesinin çevresinin cm cinsinden ölçüleridir. A, B, C, D gibi harfler ise memeye ait ölçüdür; diğer bir deyişle “kup hacmi”dir. 85C, 85B’den daha büyüktür. 90C ise 85C’den daha büyüktür. Eğer göğüs çevresi büyürse kup hacmi de büyür. B ve C kup hacimleri ideal meme hacimleri olarak kabul edilir. Cerrah göğüs kafesinin yapısını, hastanın meme tabanını, cildinin elastikiyeti ve kalınlığını dikkate alır ve vücut ölçülerine en uygun protez büyüklüğünü belirler. Tabanın çapı aynı olan ancak daha çıkıntılı dolayısı ile hacimli (büyük) protez seçilebilir. Buradaki seçimde bir üst sınır vardır; ayrıca daha büyük protez konulursa memelerin zamanla sarkması kaçınılmazdır. Protez seçiminde hastanın vücut yapısının ve dış hatlarının bir harmonisini gözetmek gerekir. Büyük bir protez kısa ve zayıf yapılı bir kadının ince göğüs kafesine uyum göstermez. Sonuç olarak, seçilecek protez kadının meme ve göğüs çapına uygun olmalıdır.
Ameliyat izi kalır mı? Ameliyat izleri protezin yerleştirildiği yere göre değişiklik gösterir. Meme başı çevresindeki (periareolar) ve meme altı kıvrımındaki iz zamanla silinir belli olmaz. Meme alt çevresindeki iz hiç belli olmuyormuş gibi görünse de, meme dokusu kesilmesi ve kapsül kontraktürünün daha fazla görülmesi nedeniyle pek tercih edilmez. Meme altı kıvrımında 3-5 cm uzunlukta kesi yapılır. Ne kadar büyük protez konulursa, kesi o denli uzun olur. Meme altı kıvrımındaki iz çıplak ve ayaktayken belli değildir, bikininin altında kalacak şekilde yerleştirilmiştir. Meme altı kıvrımı kesisi, protez daha güvenilir şekilde yerleştirildiği için tüm dünyada daha sık kullanılır. Ancak cildinin özellikleri nedeniyle belirgin yara izi kalan hastalarda, iz sorunları yaşanabilir.
Doktorumun ölçümleri mi yoksa kendi isteğim mi meme boyutunda önemli? Her ikisi de önemlidir. Bu hasta ve hekimin birlikte vereceği bir karardır. Ancak öncelikle hasta kendi isteklerini iyi belirlemelidir. Göğüs kafesinin ve kalçasının genişliği, belinin darlığı olası meme büyüklüğü hakkında bilgi verir. Hastadan basit bir test ile istediği boyutun yaklaşık hacmini belirlemesi istenir. Ayrıca cerrahın yapacağı ölçümler hangi hacimlerde protezlerin uygun olduğunu bildirir. Hasta istekleri ile hekimin ölçümleri bir noktada uzlaştırılır.
Ne tür anestezi gerekir? Genellikle genel anestezi altında yapılır.
Doğum yapabilir miyim? Emzirmeme engel olur mu?? Doğum yapılabilir. Bebeğe süt vermede herhangi bir zorluk yaşamaz. Ancak memelerde gebelikte ve emzirme nedeniyle büyüme ve sarkmaların olması kaçınılmazdır, diğer bir deyişle memeler bu dönemlerde normal değişikliklerini yaşarlar. Gebelik ve süt verme döneminde protezin çıkarılması gerekmez.
Kilo alırsam boyutunda değişiklik olur mu? Kilo alınırsa meme boyutlarında da bir miktar artış olur. Meme dokusu protezden bağımsız tepki gösterir.
Ne zaman spor yapabilirim? Ne zaman ağır kaldırabilirim? İlk 3 hafta yürüyüş dışında spor önerilmez. Daha sonra kol ve göğüs hareketleri dışındaki sporlara başlayabilir. Altıncı haftadan sonra her türlü sporu yapabilir.
Ameliyat olduğum dışarıdan belli olur mu? Bikini giyebilir miyim?? Protez meme dokusu yeterli ise meme dokusunun arkasında, meme dokusu yetersizse kasın arkasına yerleştirildiği için dışardan belli olmaz, elle muayenede kolay hissedilmez. İzler de bikini bölgesi altında kaldığı için bikini de giyilebilir.
Ameliyattan sonra her zaman özel bir sütyen kullanmak zorunda mı olacağım ? Ameliyattan sonra 3 hafta süre ile korse sütyen giyilmesi önerilir. Daha sonra hasta istediği sütyen tipini kullanabilir.
Ameliyattan sonra dren konulur mu? Genel olarak dren konulmaz.
Ameliyat sonrası ağrı olur mu? Kas arkasına yerleştirilen protezlerde ağrı olur, ancak 2-3 gün içinde büyük oranda geçer. Bu dönemde ağrı kesiciler kullanılır. Daha sonra özellikle kol hareketleri ile ağrı olur veya göğüs üzerinde baskı şeklinde his olur ve basit ağrı kesicilere yanıt verir. Üç hafta içinde ağrı tamamen geçer. Ağrının şiddeti ve süresi hastanın ağrı algısına göre değişir. Meme dokusu altına yerleştirilen protezlerde hemen hemen hiç ağrı olmaz.
Kanama çok olur mu? Kanama çok azdır.
Simetrik olur mu? Eğer önceden bir anatomik göğüs kafesi şekil bozukluğu, memelerde tubuler veya tuberoz meme denilen yapısal bir şekil bozukluğu yoksa, memeler deneyimli ellerde simetrik olur. Eğer yukarıda sayılan bozukluklar varsa, göze hemen çarpmayan, az miktarda asimetri olabilir.
Meme büyütmede yağ enjeksiyonlarının etkisi ne kadardır? Dolgu maddeleri kullanılabilir mi? Meme büyütmede etkisi sınırlıdır. Büyük kısmı absorbe olur, ancak %30 kadarı kalır. Bu nedenle sıklıkla işlemlerin bir kaç kez tekrarlanması gerekir. Ayrıca protez gerektiren hastalar genellikle zayıf ve vücutlarında yeterince yağ bulunmayan hastalardır. Bu durumda yeterince yağ da elde edilemez. Meme büyütmede en standardı protezle yapılandır.
Macrolane gibi iri partiküllü hyaluronik asit içeren dolgu maddeleri ile meme büyütme işlemleri yapılmaktadır. Ancak sonuçları kalıcı değildir, pahalı ve komplikasyon oranları fazladır.
Protezin yerleşimi kasın altında mı ya da üstünde mi daha uygundur? Her ikisinin de uygun olduğu hastalar vardır. Meme dokusu ve cildinin kalınlığı başlıca belirleyici faktördür. Yüzme gibi sportif faaliyetlerde bulunanlarda kas altı tercih edilmez.
Ameliyat öncesinde neler yapmak gerekir? Meme büyütme operasyonundan önce, anestezi hazırlığı için de gereken bazı tıbbi tahliller yapılır. Genel sağlık durumu, hastanın kullandığı ve kullanmakta olduğu ilaçlar (kortizon, doğum kontrol ilaçları, antihipertansif, antikoagulan, diabet ilaçları, antibiyotik, yatıştırıcı ve uyku ilaçları…), ilaç alerjileri, daha önce yapılmış meme biyopsileri sorgulanır. Tüm meme ameliyatlarından önce hastanın yaşına göre meme ultrasonu veya mamografisi istenir. Operasyondan 6 ay-1 yıl sonra da yine aynı tetkikleri istemek uygundur. Meme protezi meme dokusundan veya memede gelişebilecek diğer kitle ve kanserlerden bu tetkiklerle kolaylıkla ayırt edilir. Bu öncesi ve sonrası tetkikler memenin daha sonraki değerlendirmelerinde temel teşkil ederler.
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, meme büyütme operasyonlarında da 3 hafta öncesinde aspirin ve sigarayı kesmek gerekir. Aspirin kanamayı artırır, sigara ise dokuların dolaşımını bozar. Her ikisi de 3 hafta öncesinde kesilmelidir. Son 1 haftada kanı sulandırabilecek ilaç ve benzeri maddelerden uzak durmak gerekir. Kullanılmaması gereken maddeler; Apranaks, Vermidon, Volteren gibi ağrı kesiciler (Ağrı kesici gerekirse Minoset ve Novalgin kullanılabilir), yeşil çay, keten tohumu, domates çekirdeği gibi bitkisel ürünler, Ginseng gibi bazı multivitaminler ve her türlü zayıflama ürünleri.
Hasta östrojen-progesteron hormon tedavisi görüyorsa, cerrahiden 1 ay önce bu tedavi kesilip tromboembolik riskler azaltılır.
Ameliyat sonrası nasıl geçer? Ameliyatın süresine göre 4-6 saat sonra yemek yer ve ayağa kalkabilir. Daha sonra hasta taburcu edilebilir. Özellikle kas altına protez yerleştirildiğinde, göğüz kafesinde ve göğüs kasında bir kaç gün içinde azalan belli bir ağrı olur; ağrı kesicilere yanıt verir. Özel bir sütyeni 3 hafta boyunca gece ve gündüz boyunca giymesi gerekir. Beş gün koruyucu antibiyotik verilir. 3-4 gün hastanın dinlenmesi istenir; bu dönemde göğüs kaslarını kullanmaması örneğin yataktan kalkarken kollarına güç bindirmemesi, ağırlık kaldırmaması gerekir. Yatakta göğüs kısmı yüksekte yatması istenir.
Hasta 3 gün sonra banyo yapabilir. Üçünü günde kontrole gelir Bir hafta araba kullanmaması istenir. İlk 3 hafta yürüyüş dışında spor önerilmez. Daha sonra kol ve göğüs hareketleri dışındaki sporlara başlayabilir. Altıncı haftadan sonra her türlü sporu yapabilir. Bir ay hasta göğüs üzerine yatmamalı, direkt güneş ve aşırı sıcağa maruz kalmamalıdır. Ameliyat sonrası 2 hafta sigara içmemelidir. Kuvvetli öksürük kanamaya sebep olabilir.
İlk 3 hafta memelerinde protezler sanki yukarıda imiş gibi görünür; memeler yumuşayınca normal yerlerine inerler. Hasta 1 ay sonra meme masajlarına başlayabilir. Memeler 3. ayda şekillerini alırlar. Daha sonraki kontroller özel bir gereksinim olmadıkça, 3. hafta, 3. ay, 6. ay ve 1. yılda yapılır. Birinci yılda kontrol ultrasonu veya mamografisi çekilir.
Ameliyatın riskleri ve komplikasyonları nelerdir? Ameliyat sonrası sorunlar neler olabilir? Enfeksiyon, yara iyileşme sorunları, protez çevresinde “seroma” denilen sıvı birikimi ve kanama nadirdir. Meme protezlerinde uzun dönemde karşılaşılan sorunlar kapsül kontraktürü, simetri bozuklukları ve estetik sorunlardır. Memeler arasında asimetri varsa (biri diğerinden küçük ise) farklı hacimlerde protezler memelere konulur, ancak tıpa tıp simetri elde etmek olası değildir.
Tıbbi silikon vücudun reddetmediği, ancak uzun bir zaman diliminde tepki gösterdiği bir maddedir. Zamanla protez çevresinde kapsül adı verilen bir zarın gelişmesine bağlı sertleşme ve daralma olabilir. İnce zar herhangi bir probleme yol açmaz. Orta kalınlıkta bir zar oluşması halinde ise, memelerde hafif bir sertlik ve meme tabanında belirginlik fark edilebilir. Nadir olarak bu zar çok kalınlaşır, vücut protezi sıkıştırıp hapsetmeye veya vücuttan dışarı atmaya çalışır. Böyle bir durumla karşılaşma oranı %1-5 arasındadır. Bu durumda memelerde sertlik ve bazen asimetri olabilir. Hafif ve orta kalınlıktaki zar oluşumu durumunda, bu kapsül masajla gerekirse ek bir ameliyatla giderilebilir. Kalın kapsül varsa, bu işlemler yetersiz kalır ve protezin çıkarılması gerekir.Yeni kuşak protezlerde kapsül oranları düşüktür. Ayrıca meme altı kıvrımı kesilerinden girilmesi, kas altı uygulamaları ve pürtüklü yüzeyli protez kullanımı ile daha az görüldüğüne dair yayınlar mevcuttur. Ameliyatta özenli bir teknik kullanılması ve abartılı büyüklükte protezlerin uygulanmaması da kapsül riskini azaltmaktadır.
Protez sonrası karşılaşılabilen diğer sorunlar arasında asimetriler, protezlerin dışarıdan görünmesi, protez üzerindeki deride dalgalanmaların olması, hastanın protezlerin büyüklüğünden memnun olmaması, memelerin doğal gözükmemesi sayılabilir. Aşırı büyük protezlerin kullanılmaması, zayıf hastalarda protezlerin kas altına yerleştirilmesi ve özenli bir cerrahi ile bu sorunların tümü azaltılabilir.
Memede duyu kaybı olur mu? Ameliyattan sonra bazı hastalarda meme başlarında artan veya azalan bir hassasiyet, dikiş bölgesinde his azalması yakınmaları olabilir, ancak bu geçici bir durumdur. Duyu azalması veya kaybı olmaz.
Daha sonra protezimi çıkarttırabilir miyim? Protez istenildiği an çıkartılabilir.
Ameliyat süresi ne kadar? Memde bir şekillendirme yapılmayacaksa 1-1.5 saat sürer. Ancak meme sarkıklığı veya tuberoz/tubuler meme düzeltilmesi gerekiyorsa işlem 3 saat gibi bir sürede tamamlanabilir.
Memede doğumsal şekil bozukluklarında da protez konuluyor mu? Poland sendromu gibi hiç memenin olmadığı, tuberoz/tubuler meme gibi doğumsal/gelişimsel durumlarda protezle meme yapılır, ancak bazı cerrahi işlemler de eklenir.
Kas altı protezde kolda güç kaybı olur mu? Kolda güç kaybı olmaz. Kol gücü ile ağır spor yapanlarda, protez aşağı itilebileceği için kas altı protezi tercih edilmez.
Protez mamografiyi olumsuz etkiler mi? Protez konmuş memelerde daha sonra yapılacak meme muayeneleri ve mamografi problem yaratmaz. Protez mamografide bir boşluk olarak görülür. Olumsuz bir etkisi yoktur.
Protezin değişmesi gerekir mi? Protez üreten firmalar, ürünlerinin yapısal bütünlüğünün bozulmayacağı konusunda garanti verirler, ancak sınırsız bir kullanım zamanı belirtmezler. Tıbbi silikon vücudun reddetmediği, ancak uzun bir zaman diliminde tepki gösterdiği bir maddedir. Zamanla protez çevresinde kapsül adı verilen bir zarın gelişmesine bağlı sertleşme ve daralma olabilir. İnce zar herhangi bir probleme yol açmaz. Orta kalınlıkta bir zar oluşması halinde ise, memelerde hafif bir sertlik ve meme tabanında belirginlik fark edilebilir. Nadir olarak bu zar çok kalınlaşır, vücut protezi sıkıştırıp hapsetmeye veya vücuttan dışarı atmaya çalışır. Bu durumda memelerde sertlik ve bazen asimetri olabilir, ağrılı bir gerilim hissi olur. Hafif ve orta kalınlıktaki zar oluşumu durumunda, bu kapsül masajla gerekirse ek bir ameliyatla giderilebilir. kalın kapsül varsa, bu işlemler yetersiz kalır ve protezin çıkarılması gerekir.
Protez patlayabilir mi? Protez direkt üstüne gelen şiddetli bir darbe sonucu patlayabilir (örneğin otomobil kazalarında direksiyona çarpma veya yine trafik kazasında emniyet kemerinin baskısı ile). Bazen kendiliğinden hiç bir neden olmadan olabilir. Meme formu ve kıvamında değişiklik hastayı uyarmalıdır. Ultrason veya magnetik resonans tetkiki ile yırtıkları saptanır, protezin çıkarılıp yenisi ile değiştirilmesi gerekir.