Kilo alma ve yağlanma sonuçta vücut hatlarının bozulması, dış görünümün ve estetiğin gittikçe ön plana çıktığı günümüzde hepimizin sorunudur. Diyet ve spor yapma normal boy/kilo oranlarının korunmasında en önemli faktördür. Buna karşın bazı kişiler normal kilosunda dahi olsa, vücut dış hatlarındaki bozukluktan yakınır. Örneğin basenleri olması gerektiğinden geniştir.
Ergenlikten sonra vücutta yağ hücresi oluşmaz. Oluşmuş olanlar ise kilo alıp verdikçe büyür veya küçülürler. İki tip yağ hücresi vardır. Birincisi deri altında yer alan kilo alıp verdikçe kalınlaşıp incelen yağ dokusu diğeri ise daha derinde yer alan, genetik kodları bulunan, yani diyet ve spordan pek etkilenmeyip, genetik özellikleri olan yağ dokularıdır. Bu yağ dokusu ailesel ve ırksal özelliklere göre birikir. Kadınlarda yağ birikimi genellikle kalçalar, bacaklar, basenler ve karında, erkeklerde ise göbek ve belde olur. Erkeklerde belde görülene “can simidi” de denir. Erkeklerde ayrıca karın içi yağlanma da sık görülür. Karın içi yağlanmanın giderilmesi cerrahi ile mümkün değildir; sadece spor ve diyetle giderilebilir. Karın içi yağlanma kalp hastalıklarına da zemin hazırlar ve giderilmesi zorunludur.
30 yaşından sonra bazı bölgelerin yağlarının spor ve diyetle eritilmesi güç olur. Örneğin kilo verme ile kadın memelerindeki yağları kaybedebilir, memeleri boşalırken basenlerindeki azalma daha az ve sınırlı olur. Bu durumda liposhaping denilen bir yöntem iyi sonuçlar verebilir. Kanüllerle fazla olan yerlerden yağlar alınır ve az olan yerlere verilir. Alınacak ve verilecek yerler, ameliyat öncesinde iyi bir şekilde planlanır.
Vakumla kanüller yardımıyla yağ alma işlemi yani liposakşın vücut dış hatlarını düzeltme yöntemidir. Kilo vermek için uygulanmaz. Özellikle genetik karakterli yağ dokularında çok etkilidir. Ayrıca yağlar alınınca, deri gergin haline dönebilmelidir; diğer bir deyişle derinin elastikiyeti önemlidir. Eğer karın derisinde sarkma ile birlikte yağlanma varsa, deri fazlalıklarının kesilerek alınması gerekir.
Bu ameliyatlardan sonra kişinin diyetine dikkat etmesi ve spor yapması önerilir. Hasta dış hatlarının düzeldiği bu durumu bu şekilde koruyabilir. Bir lokma ekmek 1 dakika bile ağızda kalmazken, 2 saat kadar midede, ancak en az 6 ay kadar kalçalarda kalabilir.
Prof. Dr. Levent Yoleri
Estetik Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı