Meme Küçültme

Anasayfa » Meme Küçültme

meme küçültmeMeme küçültme işlemi aşırı büyük ve sarkık memelerin şeklini düzeltmek ve boyutlarını azaltmak amacıyla yapılır. Deri, süt bezleri ve yağ dokusu fazlalığının çıkarılması, memenin “areola” denilen renkli kısımları ve ortasındaki meme başının daha yukarıda yeni bir yere taşınması işlemlerini içerir. İri memelerde genellikle gerilime bağlı genişlemiş olan bu renkli kısmın (areola) çapı azaltılıp uygun pozisyona getirilir. Böylece memeye hacim, yuvarlaklık ve projeksiyon (gövdeden çıkıntı, diklik) açısından doğal ve güzel görüntü verilir. Küçültme işlemi sonrası memeler vücuda daha orantılı hale gelecektir ve elbiseler vücuda daha iyi oturacaktır. Fiziksel aktiviteler ve spor yaparken hasta daha rahat olacaktır. Meme küçültme ameliyatları, estetik cerrahi ameliyatları arasında hasta memnuniyetinin en yüksek olduğu ameliyatlardandır.

Meme büyüklüğünün kadının genel vücut yapısı, göğüs kafesinin ve kalçalarının genişliği ve belinin darlığı ile oranlı olması güzel bir görünümü sağlar. Genç yaşlarda büyük memeler çekici gibi görünse de, kısa sürede yer çekimi etkisiyle şeklini kaybeder ve sarkar.  Aşırı büyük memeler genç kızlarda utanma hissi yaratır: çok büyük memelerinden dolayı spor yapamazlar, memelerinin büyüklüğünü gizlemek için kambur dururlar, bol elbiseler giyerler ve sonuçta genellikle kiloludurlar. Sosyal ilişkileri bozulabilir, içe kapanabilirler. Ayrıca büyük memeler insanları olduklarından daha iri, hantal ve yaşlı gösterir. Kilo alıp verme, gebelikler ve süt verme memelerin daha da büyüyüp sarkmasına neden olur.

Büyük memeler boyun, sırt ve omuz ağrılarına yol açar, zamanla omurgalarda kalıcı bozukluklara neden olabilir. Memelerin altı sürekli terli ve havasız kaldığından zamanla tahriş olur, pişik ve yaralar ortaya çıkabilir. Sütyen askılarının omuzlarda izleri kalır. Küçültme işlemi sonrasında üm bu yakınmalar ortadan kalkacaktır.

  • Süre
    120-240 dk.
  • Dinlenme
    3-7 gün
  • Kontrol
    2
  • Aneztezi
    Genel

 

Meme küçültme operasyonu ile ilgili sıkça sorulan sorular:

Meme küçültme ameliyatına uygun bir aday mısınız?

Aşağıdaki maddelerden bir veya daha fazlası size uyuyorsa bir adaysınız;

1- Vücut yapısına oranla memeler çok iri duruyor.

2- Memeler ağır ve sarkık, uçları aşağıya  bakıyor veya çok genişlemiş durumda.

3- Bir meme diğerinden daha büyük.

4- Memelerin altındaki ciltte tahriş mevcut.

5- Memelerin ağırlığından dolayı sırt, boyun ve omuz ağrıları var.

6- Omuzlarda sütyen izleri kalıyor.

7- Memeleri büyüklüğü ve ağırlığından dolayı sportif aktivitelerde kısıtlama söz konusu.

8- Memelerinin büyüklüğünden rahatsızlık ve memnuniyetsizlik hissi.

Meme küçültme ameliyatları hangi yaşlarda ve ne zaman yapılır?

Meme küçültme ameliyatı herhangi bir yaşta yapılabilir; ancak en uygunu meme büyümesinin durduğu, boyutlarının artık değişmediği yaşta yapmaktır. Genel bir kural olarak 18 yaşından sonra ameliyat yapılması uygundur. Ancak virginal hipertrofi denilen memelerin kontrolsüz büyüdüğü durumlarda daha erken cerrahi uygulanabilir. Bunun dışında meme küçültme işlemi, belirgin bir sağlık sorunu olmadığı sürece her yaştaki kadına yapılabilir. Doğumlar ve süt verme meme boyut ve şekli üzerinde belirgin ve ön görülemeyen değişikliklere sebep olur. Yine de bazı kadınlar çocuk doğurmadan meme küçültme işlemini isteyebilirler, ancak doğumlardan sonraki değişiklikleri kabul etmek durumundadırlar. Eğer hasta kilo vermeyi planlıyorsa, özellikle daha önceleri kilo verince memeleri küçülmüşse, bu durumu cerrahına bildirmelidir. Ameliyat verilebilecek kiloya kadar düşülüp, kilo sabit kalıncaya dek ertelenebilir.

Ameliyat gebelik ve süt verme dönemlerinde yapılmaz. Sütten kesilip memeler ufalınca, genellikle sarkma ile birlikte olur, meme küçültme yapılabilir. Kadınların kanama dönemlerinde (aybaşı) ameliyat yapılabilir, ancak gerek hijyeni sağlanması gerekse memelerde bir miktar dolgunluk ve büyüklük olacağı için yapılmaması tercih edilir.

Meme küçültme ameliyatı süt vermeyi etkiler mi?

Bu konuda pek çok çalışma vardır. Küçültme yapılan hastaların, herhangi bir işlem yapılmamış memelere sahip kadınlarınkine yakın miktarda süt verdiği saptanmıştır. Ancak tam garanti etmek mümkün değildir. Aşırı büyük ve sarkık memelerde süt verme bir miktar etkilenebilir.
Meme küçültme ameliyatından sonra his kaybı olur mu?

Meme başlarında geçici bir his kaybı olabilir, ancak bir kaç ay içinde bu durum düzelir ve eski duyarlıklarına kavuşur. Pek çok kadın memelerinin küçülmesi ve düzgün bir şekle kavuşmasına da bağlı olarak, eskisine göre daha hassas olduğunu ifade etmektedir. Ancak çok büyük ve sarkık memelerde kalıca his azalması olabilir, yine de bu durumla nadir karşılaşılır.
Meme boyutları ve hacmi istediğim oranda küçülebilir mi?

Hasta istediği meme boyutlarını genellikle sütyen ölçüleriyle bildirir. Ayrıca memelerinde düzelmesini istediği noktaları da plastik cerraha söylemelidir. Sütyen ölçüleri standart olmayıp markadan markaya değişir. 80, 85, 90 gibi ölçüler göğüs kafesinin çevresinin cm cinsinden ölçüleridir. A, B, C, D gibi harfler ise memeye ait ölçüdür; diğer bir deyişle “kup hacmi”dir. 85C, 85B’den daha büyüktür. 90C ise 85C’den daha büyüktür. Eğer göğüs çevresi büyürse kup hacmi de büyür. Meme küçültme operasyonunda göğüs kafesi çevresi, operasyondan önce 85 cm ise, operasyondan sonra da 85 cm olarak kalır. Kup hacminde küçülme olacaktır, ancak bunun değişimi iki harf altına dek olabilir, daha fazlasını garanti etmek mümkün değildir.
Ameliyat öncesinde nasıl bir değerlendirme yapılıyor?

Ameliyat öncesinde memeler muayene edilir; bazı ölçümler yapılır, boyut ve şekline bakılır, derinin kalitesi ve meme yumuşak dokusunun yoğunluğu muayene edilir, meme ucu ve çevresindeki renkli kısmın yeri kontrol edilir, resimler çekilir. Tüm bu değerlendirmelerin sonucuna göre uygulanacak cerrahiye karar verilir.
Meme küçültme operasyonundan önce neler yapılmalı, neler yapılmamalı?

Meme küçültme operasyonundan önce anestezi hazırlığı için de gereken bazı tıbbi tahliller yapılır. Genel sağlık durumu, hastanın kullandığı ve kullanmakta olduğu ilaçlar (kortizon, doğum kontrol ilaçları, antihipertansif, antikoagulan, diabet ilaçları, antibiyotik, yatıştırıcı ve uyku ilaçları…), ilaç alerjileri, daha önce yapılmış meme biyopsileri sorgulanır. Tüm meme ameliyatlarından önce hastanın yaşına göre meme ultrasonu veya mamografisi istenir. Operasyondan 6 ay-1 yıl  sonra da yine aynı tetkikleri istemek uygundur. Ameliyata bağlı değişikliklerle kanser bulgularını bu tetkiklerle kolaylıkla ayırt edilir. Bu öncesi ve sonrası tetkikler memenin daha sonraki değerlendirmelerinde temel teşkil ederler.

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, meme küçültme operasyonlarında da 3 hafta öncesinde aspirin ve sigarayı kesmek gerekir. Aspirin kanamayı artırır, sigara ise dokuların dolaşımını bozar. Her ikisi de 3 hafta öncesinde kesilmelidir. Son 1 haftada kanı sulandırabilecek ilaç ve benzeri maddelerden uzak durmak gerekir. Kullanılmaması gereken maddeler; Apranaks, Vermidon, Volteren gibi ağrı kesiciler (Ağrı kesici gerekirse Minoset ve Novalgin kullanılabilir), yeşil çay, keten tohumu, domates çekirdeği gibi bitkisel ürünler, Ginseng gibi bazı multivitaminler ve her türlü zayıflama ürünleri.

Hasta östrojen-progesteron hormon tedavisi görüyorsa, cerrahiden 1 ay önce bu tedavi  kesilip tromboembolik riskler azaltılır.

Meme küçültme ameliyatı ağrılı mıdır?

İlk birkaç gün hafif ağrılar olabilir, ancak basit ağrı kesicilerle geçer. Meme deri eki şeklinde olduğu için hemen hemen hiç ağrı olmaz.
Meme küçültme ameliyatı nasıl bir anestezi gerektirir?

Genel anestezi altında ve ameliyathane koşullarında yapılması gerekir.
Meme küçültme ameliyatı ne kadar sürer?

Memelerin büyüklüğüne göre süre artar. Genellikle 2-4 saat arasında sürer.
Meme küçültme ameliyatının meme kanseri ile ilişkisi var mıdır?

Meme küçülme ameliyatı ile meme kanseri arasında bir ilişki yoktur. Meme küçültme meme kanser riskini artırmaz, aksine azaltır; meme kitlesi azaldığı için kanser riski de  o oranda azalır. Meme küçültme ameliyatının meme kanser riskini yarı yarıya azalttığı söylenebilir. Küçültme işlemi sırasında çıkarılan kitlelerin tümü patolojik incelemeye gönderilir. Bu hastalar için ileriye yönelik takip bilgisi oluşturur, ayrıca bu şekilde kanserli odaklar varsa yakalanır.
Meme küçültme ameliyatından sonra izler kalır mı?

Uygulanan tekniğe bağlı olarak memede izler kalır. Tekniğin seçiminde  memenin boyutları ve kıvamı, cerrahın tercihi ve hastanın isteği göz önüne alınır. Meme küçültme ameliyatları her zaman izli bir ameliyattır; bu izler başlangıçta kırmızı veya pembe renklidir, ancak 6 ay-1 yıl içinde izlerin tümü silikleşir ve zor fark edilir hale gelir. Memenin büyüklük ve sarkıklığına bağlı olarak 2 veya 3 kesiden girişim yapılır; ilki memenin başını içeren renkli kısım çevresindeki dairesel iz, ikincisi bu renkli kısmın alt noktasından meme alt kıvrımına doğru uzanan dikine iz ve üçüncüsü çok iri memelere eklenen, kısa veya memenin alt kıvrımının eğikliği boyunca olabilen yatay iz. İlk iki iz genellikle zamanla kaybolur ve fark edilemez, yatay iz kaybolmaz, ancak meme kıvrımında kaldığı için hasta çıplakken ayakta görülmez veya bikininin veya sütyenin altında kalır. Memede meme başı çevresindeki renkli kısmın  (areola) üst tarafındaki cilde yani dekolte bölgesinde hiç bir zaman iz bırakılmaz. Bazı nadir hastalarda, “hipertrofik skar” denilen iz kalmaya eğilim olabilir; bu hastalarda izler daha belirgin olabilir.
Meme küçültme ameliyatında hangi teknikler uygulanır?

Meme küçültme ameliyatı sarkan alttaki deri fazlalığının çıkarılması ile birlikte, meme kitlesini oluşturan yağ dokusu ve süt bezlerinin azaltılmasını içerir. Bu işlemlerle birlikte memenin iriliğine bağlı gerilerek genişlemiş olan meme başı çevresindeki renkli dokunun (areola) çapı, normal boyutlara küçültülür, areola aynı zamanda daha yukarıda bir seviyeye, normal olması gereken memede en çıkıntılı yere taşınır. Bu taşıma işlemimde, meme başı ve çevresi dokusu gövdeye bağlı, sinir ve damarlarını içeren bir şekildedir; hasta böylece süt verme şansını kaybetmez Tüm bu işlemler sonrasında 3 farklı yere dikiş konulabilir;

1- Meme başı çevresindeki renkli dokunun (areola) etrafında dairesel dikiş (periareolar)

2- Areola alt kenarından meme alt kıvrımına uzanan dikine konulan dikiş (vertikal)

3- Memenin alt kıvrımı içine yerleştirilen, kısa ya da boylu boyunca uzanan yatay dikiş (horizontal)

Memelerin boyut ve şekline, deri ve yumuşak dokularının kıvamına ve sarkan derinin miktarına bağlı olarak ya ilk iki dikişi içeren “vertikal” meme küçültme işlemi veya 3. kesiyi de dahil eden “ters T” şeklindeki meme küçültme yapılır. Bazı aşırı iri memelerde areola meme dokusundan tamamen ayrılıp, meme küçültülerek şekil verildikten sonra yeni yerine yerleştirilir. Bu az miktardaki hasta grubunda meme başı hissi azalırken, süt verme şansı da olmaz. Liposuction işlemi meme küçültme cerrahisiyle birlikte, özellikle memenin dış taraflarına uygulanabilir.

Ameliyat sonrasında hastada dren oluyor mu?

Ameliyat sonrasında hastalarda genellikle dren olmaz. Eğer konulursa 1-2 gün içinde alınır.

Vertikal mammaplasti nedir?

Meme başı çevresinde ve buradan aşağıya uzana bir iz söz konusudur. Bu izler zamanla fark edilemeyecek hale gelir. Memeler daha dik görünümlüdür. Ameliyat sonrası meme şekli, üstü dolgun alt kısmı ise kesik görüntüdedir. 1.5-3 ay içinde memeler tabanı dar ve dik görünüm alır. Bazı hastalarda meme altında küçük bir potluk veya çukur olabilir; ancak bu durum 3. ayda lokal anestezi ile kolayca düzeltilir.

Ters T şeklinde iz hangi durumlarda kalır?

Bu yöntem de sık uygulanmaktadır. Her 3 iz de memede bulunur. Memelerin çok büyük veya asimetrilerin çok olduğu, deri elastikiyetinin çok fazla olduğu veya ileri yaştaki hastalarda bu yöntem daha çok seçilir. Diğer yönteme göre memeden daha büyük kitleler çıkarılabilir. Ameliyat sonrası vertikal yöntemlere göre memeler daha basık görünümdedir. İkincil düzeltmelere pek gereksinim olmaz.

Liposuction uygulanıyor mu?

Genç ve deri elastikiyeti uygun, sarkıklığı olmayan, meme başları meme tepesinde bulunan hastalara uygulanabilir. Ayrıca vertikal küçültmelerde memelerin yan tarafına uygulanabilir.

Meme küçültme ameliyatı sonrası neler yaşanır?

Ameliyat bitiminden 4-6 saat sonra yemek yenilebilir, hasta ayağa kaldırılır, herhangi bir problemi yoksa sonraki 1-2 saat içinde tabucu edilebilir. Hastanın kesi yerlerinde küçük pansumanlar vardır. Hastaya sütyen korse giydirilmiştir. İlk 1-2 gün basit ağrı kesicileri alması istenir. Ağrı göğüs kafesi üzerinde olduğu için birkaç gün göğüs kaslarını çalıştıran kol hareketlerinden kaçınması gerekir. İlk hafta hastanın 2 yastıkla baş ve gövdesini yüksekte tutacak şekilde, sırt üstü yatması istenir. Hasta birkaç gün içinde rahat hareket eder hale gelir. Ameliyattan sonraki ilk haftada sigara içmemesi önerilir. Öksürme bu dönemde hem ağrıya sebep olur hem de kanama riski taşır. Hastanın ameliyat sonrası 4-5 gün antibiyotik kullanması istenebilir. Ameliyattan 2 gün geçtikten sonra hasta banyo yapabilir. Üç gün sonra kontrole gelir. İlk 3 hafta korse sütyen veya sporcu sütyenini gece gündüz kullanması gerekir. Meme başı çevresindeki dikişler 5-7 günde alınır. Diğer sütürler eriyecek tarzda konulabilir, alınması gerekmez.

Ameliyatın komplikasyonları nelerdir? Ne gibi sorunlar yaşanabilir

Bu operasyonların kendisine ait ağır bir komplikasyonu yoktur.  Kanama, enfeksiyon, hematom, dikiş açılması, tromboemboli gibi her türlü ameliyatlarda görülebilecek komplikasyonlar burada da görülebilir. Meme küçültme ameliyatlarına ait olan deride kayıp, areola ve meme başının kaybı, yağ nekrozu gibi komplikasyonlar nadirdir, daha çok sigara içenlerde görülme olasılığı vardır.

En sık karşılaşılan geç sorunlar ise,; kötü yara izleri, memelerin yeterince küçülmemesi, meme başlarının daha yukarıda veya yanlarda kalması, asimetrilerdir. Dikkatli bir planlama ve özenli bir cerrahi ile bu sorunlar çözülebilir.

Vertikal meme küçültmede dikey izin en alt kısmında deride potluk kalabilir. Bu durum gerçekleşirse, 3. ayda lokal aneztezi altında bu potluk kolayca düzeltilir. Vertikal meme küçültmede memeler başlangıçta, üstleri çok dolgun, altları ise kesilmiş gibi bir görüntüdedir. Zamanla, yerçekiminin etkisi ile, üstteki olgunluk meme altına yer değiştirip, 1,5-3 ay içinde memeler normal dik şeklini alır.

Ters T küçültmelerde memeler biraz daha basık görünümdedir. Her iki memenin dış ve iç kısmında “dog ear” denilen küçük potluklar olma olasılığı vardır; yine lokal anestezi ile kolaylıkla düzeltilebilir.

Meme küçültme ameliyatı kalıcı mı?

Belirgin bir kilo alımı ya da kaybı olmadığı veya gebe kalınmadığı sürece memeler şeklini ve hacmini korur.  Ancak yer çekimi ve yaşlanmanın etkisi her memede olduğu gibi, küçültülmüş memelerde de olacaktır. Yıllar sonrasında eğer hasta memelerinden hoşnut olmayacak duruma gelirse, küçülyülmüş memelere “mastopeksi” denilen kaldıma işlemi yapılabilir. Başlangıçta memeler şiş (ödemli) ve gerginken, 6 aya dek şişlikler iner ve son şeklini alır. Genellikle 6 ay ve 1. yılda kontroller gerekir.

Meme küçültme ameliyatı sonrası günlük aktivitelere ve sportif aktivitelere ne zaman başlanır?

Hasta ameliyat sonrası 3-4 gün sonra kendi işlerini rahatlıkla yapabilir. İşine başlaması, yaptığı işin ağırlığına göre 1-2 hafta sonra olmalıdır. İlk hafta araba kullanmaması önerilir. İlk 3 hafta yürüyüş dışında spor yapmamalıdır. İlk 2 hafta kuvvetli kol ve göğüs hareketleri, ağırlık kaldırma yapılmamalıdır. Bu sürede hafif ağrılar olabilir, şiddetli ağrı olursa cerrahına danışmalıdır. Üçüncü haftadan itibaren yavaş yavaş artan ağırlıkta tüm sportif aktiviteleri yapabilir. Altıncı haftadan sonra tüm sportif aktiviteler serbesttir. İlk ay sauna yasaktır. İlk iki hafta seksual aktivitelerden kaçınılmalıdır. Daha sonrasında opere edilen memeler açısından, ameliyat sonrası 6 haftaya dek dikkatli olunmalıdır. İlk 6 ay gebe kalmaması önerilir.

 

 



Her hakkı saklıdır. © 2024 leventyoleri.com.tr.

Sosyal Ağlar: